logo

„Dopóki walczysz jesteś zwycięzcą,

a nie pokonanym”

Św. Augustyn z Hippony

O mnie

Jestem absolwentką socjologii Uniwersytetu Zielonogórskiego, Studiów Podyplomowych Dietetyki i Planowania Żywienia na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu (UP zajął I-sze
miejsce w 2017 r. w rankingu uczelni w kategorii: kierunki o żywieniu i żywności) oraz instruktorem sportu Lubuskiej Federacji Sportu.Praca, którą wykonuję jest moją pasją, dlatego do każdego pacjenta podchodzę indywidualnie, uwzględniając wyniki badań diagnostycznych, preferencje smakowe, styl życia, umiejętności kulinarne, czas i fundusze jakimi dysponuje.

Moim celem jest promowanie zdrowego stylu życia, zarówno wśród dużych, jak i małych, i przekonanie pacjentów, że zdrowe odżywianie to nie głodzenie się, a odpowiednio dobrana
aktywność fizyczna to przyjemność.

Metodyka

Dzięki wielokierunkowemu wykształceniu nauczyłam się komplementarnego podejścia do zdrowia, na które składa się:
Holistyczne podejście do zdrowia: dieta + aktywność fizyczna + motywowanie

Nie obiecuję „ani gruszek na wierzbie, ani śliwek na sośnie” – To co gwarantuję to: profesjonalizm, motywowanie i inspirowanie do zmiany, najnowsze dostępne narzędzia, miłą atmosferę oraz wiedzę. Reszta, czyli efekty jakich oczekuje pacjent zależy od systematyczności i konsekwencji w działaniu. Wiem jak ważne jest okazanie wsparcia i ciągła motywacja, dlatego swoim pacjentom pomagam w wyznaczaniu celów oraz konsekwentnym dążeniu do nich. Sama jestem tego najlepszym przykładem. W 2013r. urodziłam córeczkę. W dniu porodu szpitalna waga wskazała 90 kg;w czasie ciąży przybrałam 30 kg (nie jadłam więcej niż przed ciążą, wręcz przeciwnie, do 6 miesiąca ciąży miałam zalecony duphaston oraz witaminy i minerały). W ciągu pół roku, dzięki zdrowej diecie oraz intensywnej aktywności fizycznej osiągnęłam masę ciała sprzed ciąży. Pamiętajmy, że plany i marzenia są właśnie po to, by je REALIZOWAĆ.

Biorę udział w licznych konferencjach i warsztatach, nieustannie studiuję fachową literaturę oraz współpracuję z czołowymi ekspertami w kraju z dziedziny nutrigenomiki i nutrigenetyki – dziedzin nauki związanych z procesem indywidualizacji żywienia człowieka do jego predyspozycji genetycznych, dzięki czemu poszerzam swoją wiedzę z zakresu nutrigenetyki i metabolomiki.

Kontakt

O zainteresowaniach

Do moich szczególnych zainteresowań należy dietoterapia w chorobach cywilizacyjnych, a zatem otyłości, cukrzycy oraz chorobach układu krążenia, a także dietoterapia w chorobach wynikających z zaburzeń hormonalnych, a w szczególności w chorobach tarczycy. W kwietniu 2016 r. zdiagnozowano u mnie Hashimoto, tak więc na własnym przykładzie wiem, że odpowiednio dobrane: dieta, suplementy i aktywność fizyczna leczą i zapobiegają współwystępowaniu innych jednostek chorobowych. Interesuję się też wykorzystaniem liofiliozowanych szczepów probiotycznych w profilaktyce oraz leczeniu chorób autoimmunologicznych i dietozależnych. Prywatnie jestem miłośniczką aktywności fizycznej, szczególnie biegania i ćwiczeń modelujących sylwetkę (tak to już ten wiek, w którym trzeba co nieco poprawić i ujędrnić), gdyż w wymierny sposób wpływają na moje samopoczucie psychofizyczne i niwelują objawy Hashimoto. Z racji faktu, że jestem mamą trójki przedszkolaków (w wieku 6,5 roku, 4,5 roku i 2,5 roku), które nieustannie inspirują mnie do ciągłego poznawania nowych smaków, wyzwań i kreatywności, staram się zarażać ich swoją pasją poprzez wspólne kulinarne eksperymenty. Moją wieloletnią pasją (już od studiów) jest psychologia społeczna oraz psychodietetyka.